You are currently viewing Nem jön álom szememre – avagy a menopauza újabb árnyoldala

Nem jön álom szememre – avagy a menopauza újabb árnyoldala

Sziasztok Csajok! Régebben simán csak leültem a kanapéra este, és már aludtam is. Nem tudtam végig nézni egy filmet sem. A férjem sokáig cukkolt vele, hogy nagy nehezen kiválasztottuk, mit néznénk meg mindketten, fél óra múlva én már el is aludtam. Így az a kompromisszum született, hogy ő választ filmet.

Viszont úgy tűnik, fordult a kocka, mostanában elég vacakul alszom. Órákig csak álmatlanul forgolódom, nézem a plafont, és a fejemben kattognak a gondolatok. A hőhullámok sem segítik a pihenésem. Egy jó ideig nem is tudtam, mi lehet ennek az oka, amikor ráakadtam egy cikkre a neten, hogy az alvászavar keseríti meg leginkább a változókorban lévő nők életét. Na akkor leesett a tantusz.

Nem vagyok egyedül, tudom. Számos nőtársam küzd hasonló tünetekkel a menopauza során. 

De érdekelt, vajon mi áll ennek a hátterében?

A menopauza során az alvászavart több hormonális folyamat is okozhatja, melyek kölcsönhatásban is állhatnak egymással:

Csökkenő ösztrogénszint: Az ösztrogén fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában. Szintjének csökkenése a menopauza során megnehezíti az elalvást, felszínesebbé teheti az alvást, és gyakori éjszakai ébredésekhez vezethet.

Progeszteron: A progeszteron szintje is csökken a menopauzában, ami tovább rontja az alvás minőségét. A progeszteron nyugtató hatással bír, és segít ellazulni elalvás előtt.

Hőhullámok: A menopauza során gyakori hőhullámok éjszaka is jelentkezhetnek, megzavarva az alvást. A hőhullámok hirtelen hőérzetet, izzadást és szívdobogást okoznak, amik lehetetlenné tehetik a pihentető alvást, illetve rémes ébredéshez vezetnek.

Stressz és szorongás: A hormonális változások hangulatingadozásokat okozhatnak, ami szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Ezek a mentális tünetek tovább nehezítik az alvást.

Egyéb hormonális változások: A pajzsmirigyhormonok, a melatonin és a kortizol szintjének változásai is hozzájárulhatnak az alvászavarokhoz a menopauza során.

Fontos megjegyezni, hogy a hormonális változások egyénenként eltérően érinthetik a nőket. Vannak, akik súlyos alvászavarokkal küzdenek, míg másoknál csak enyhe tünetek jelentkeznek. Ha Te az első csoportba tartozol, azért érdemes orvoshoz fordulni.
A hormonális változások mellett más tényezők is hozzájárulhatnak az alvászavarokhoz a menopauzában, mint például azok a fránya felkúszó kilók, erről még később szeretnék írni.

Az alvászavarok kezelése menopauza esetén

Érdemes komplexen megközelíteni a problémát. Ez magában foglalhatja a relaxációs technikákat, a testmozgást, az életmódbeli változtatásokat, a pszichoterápiát, és a hormonpótló terápiát is.
Nekem mi segített eddig? Lehűtöttem a hálószobát lefekvés előtt. Megébredéskor kipróbáltam néhány légzőgyakorlatot. Amiről nagyon nehezen mondtam le, az a késő délutáni kávé, de muszáj volt. Kipróbáltam egy speciális étrend-kiegészítőt is. Amikor nem tudtam visszaaludni, nekiálltam rejtvényt fejteni. Na itt is nehéz volt megállni, hogy ne a telefonomat kezdjem el nézegetni.
Ami még bevezetésre vár nálam: több mozgás, és az egészségesebb étkezés.
Neked van valami jól bevált tipped?
❤️Szeretettel:
Gabi