You are currently viewing Hullámokban kopogtat be a menopauza: hőhullámokban

Hullámokban kopogtat be a menopauza: hőhullámokban

Sziasztok Csajok! Gabi vagyok, és bevallom, mostanában elég izgalmasan telnek az éjszakáim. Nem, nem vagyok titkos ügynök. Egyszerűen csak egy nő, akinél bekopogtatott a menopauza, azaz a változókor. A kalandom a saját hálószobámban zajlik, és hőhullámok a főszereplői.

Igen, jól olvastátok: hőhullámok! Gondoljátok el, békésen alszotok, aztán hirtelen olyan forróság önt el, mintha a Nap direkt rátok sütne. Izzadni kezdtek, a szívetek hevesebben dobog, és legszívesebben kiugranátok az ablakon. Aztán ez a hőhullám ugyanolyan gyorsan elillan, mint ahogy jött, és ti ott maradtok lihegve a sötétben, azon tűnődve, hogy mi a fene történik.

Nos, ha ismerős ez a szituáció, ne aggódjatok, nem vagytok egyedül! Az éjszakai hőhullámok a menopauza tipikus tünetei közé tartoznak, és sajnos sok nőt érintenek. De mi is okozza ezeket a kellemetlen forróságokat?

És egy kis tudomány: a hőhullámokat az ösztrogénszint ingadozása okozza. A menopauza során a petefészkek egyre kevesebb ösztrogént termelnek, ami megzavarja a szervezet hőmérséklet-szabályozását. Amikor csökken az ösztrogén szintje, a hypothalamus nevű agyi rész megzavarodik, és a test hűtőrendszerét aktiválja. Ennek következtében a testünk azt hiszi, hogy túlmelegszik, és beindítja a hűtési mechanizmust: izzadást okoz, tágítja az ereket, és felgyorsítja a szívverést. Persze, ez nem csak kellemetlen, de meg is zavarhatja az alvást.

Szerencsére van néhány dolog, amit tehetünk a menopauza okozta hőhullámok ellen:

  • Öltözzünk rétegesen lefekvés előtt. Így könnyebben hozzáigazíthatjuk a hőmérsékletet az aktuális szükségleteinkhez.
  • Válasszunk természetes anyagokból készült hálóruhát. A pamut és a lenvászon lélegző anyagok, amelyek nem fognak melegek lenni.
  • Hűtsük le a hálószobát. Tartsuk a hőmérsékletet 18-20°C körül, és használjunk ventilátort vagy légkondicionálót, ha szükséges.
  • Kerüljük a koffeint és az alkoholt lefekvés előtt. Ezek a stimulánsok ronthatják az alvást és fokozhatják a hőhullámokat.
  • Próbáljunk ki relaxációs technikákat. A jóga, a meditáció és a mély légzés segíthet csökkenteni a stresszt, ami kiváltó oka lehet a hőhullámoknak.

És ne felejtsük el, a humor is segíthet! Ha legközelebb éjszakai hőhullám sújt, képzeljük el, ahogy egy hűvös, nyitott ajtajú hűtő előtt állunk. Ne aggódjunk, hamarosan elmúlik, és mi folytathatjuk a pihentető alvást.

Együtt vészeljük át a menopauza hőhullámait, és ne felejtsük: a humor a legjobb fegyver!

❤️ Szeretettel:

Gabi