You are currently viewing Hogyan ne tegye tönkre a rég várt nyaralást a menopauza

Hogyan ne tegye tönkre a rég várt nyaralást a menopauza

Sziasztok, Csajok! Ahogy észrevehettétek, kicsit eltűntem. Eljött a jól megérdemelt pihenés, a nyaralás ideje. Idén a montenegrói Budva városát vettük célba. Ti voltatok már ott? Valami csoda hely. Tengerpart és hegyek, minden adott a pihentető de aktív kikapcsolódáshoz. Viszont számtalan kihívással kell szembenézned, ha épp a menopauza időszakában utazol.

Na, erről senki sem szeret beszélni, mert épp pihenni, kikapcsolódni kellene. Viszont a nyaralás stresszes: „Bepakoltunk mindent? Itt kellett volna lefordulni! El fogunk késni. Már megint meg kell állnunk?” Na és mi az, ami leginkább felerősíti menopauza tüneteit? Hát a stressz!

Hogyan ne stresszelj nyaraláskor, és mérsékeld a menopauza tüneteit ?

Összegyűjtöttem néhány tippet, amit én is betartottam, hogy a menopauza ne tegye tönkre a nyaralásomat és a családomét sem.

Tervezés: a nyugalom kulcsa. A nyaralás már az előkészületekkor elkezdődik. Nekem nagyon bevált a listakészítés, így gyorsabban be tudok csomagolni, és nem marad itthon semmi. Nem hagyok semmit az utolsó napokra, így kapkodni sem kell. Megnézem az útvonalat, és megtervezem a megállókat, mivel elég gyakran kell pisilni.

Pakolj okosan: Kényelmes ruhák, könnyű, természetes anyagokból készült felsők és a rétegezhető öltözet kerüljön a bőröndbe. Így könnyedén alkalmazkodhatsz a hőhullámokhoz. Készíts egy kis utazó gyógyszerkészletet: fájdalomcsillapító, hasmenés elleni készítmény, hányás csillapító. Nálam nem maradhat el a kedvenc nyugtató teám, illetve a változókorban lévő vők számára készült étrend-kiegészítő sem.

Válaszd a megfelelő úti célt: Most kerüld a túl meleg és párás helyeket, hiszen ezek fokozhatják a menopauza tüneteit. Mindig olyan szállást választok, ahol van légkondi. A hőhullámok közepette nincs is jobb, mint egy hűvös szoba!

Rugalmas napirend: Korábban mindig sűrű programokat szerveztem, de most már rájöttem, hogy a változókor megköveteli a rugalmasságot. Ha fáradtabb vagyok, vagy egyszerűen csak egy kicsit több időre van szükségem, akkor nyugodtan változtatok a tervemen. A családom is örül, ha több időt tölthet a tengerparton.

Táplálkozás és hidratálás: Az étkezés és a megfelelő folyadékbevitel kiemelten fontos ebben az időszakban, különösen nyáron. Mindig ügyelek arra, hogy sok vizet igyak. A nyaralás alatt is odafigyelek, mit és mennyit eszem, hogy ne kússzanak fel extra kilók. Kerülöm a túl fűszeres, nehéz ételeket, és inkább könnyű, frissítő fogásokat választok. Egy jól hűtött gyümölcssaláta például isteni desszert. De a fagyiról sajnos nem tudok lemondani.

Pihenés és alvás: Az alvásom az utóbbi időben egy kicsit hektikus lett, de nyaralás alatt próbálok erre is odafigyelni. Néhány hasznos trükk, ami nálam bevált: kerülni a koffeint késő délután, hűvösen tartani a szobát, és a kedvenc alvómaszkom. Ha ezek ellenére is forgolódom, akkor inkább felkelek, és kiélvezem a jó oldalát: idén például sokszor láthattam a tengerparti napfelkeltét.

Könnyed mozgás: Imádok sétálni és felfedezni az új helyeket, de fontos, hogy ne terheljem túl magam. Emellett könnyed, laza mozgásformákat választok, mint például a jóga. Na meg elég menő a tengerparton kocogni 🙂  Így nemcsak a testem, hanem a lelkem is feltöltődik.

Csak lazán: Ha valami nem úgy sikerül, ahogy elterveztem, inkább mosolygok rajta, és tovább lépek. Hiszen a nyaralás a feltöltődésről szól, és nem arról, hogy tökéletes legyen minden pillanat. Remélem, hogy ezek a tippek nektek is segítenek abban, hogy nyugodtan, boldogan élvezhessétek az utazást. A nyaralás a kikapcsolódásról szól, élvezd az életet!

❤️Szeretettel:
Gabi