You are currently viewing Változókor, változó súly: hogyan birkózzunk meg a menopauza okozta kilókkal?

Változókor, változó súly: hogyan birkózzunk meg a menopauza okozta kilókkal?

Sziasztok Csajok! Nem tudom, Ti belegondoltatok-e, hogy a testsúly szempontjából a természet jól kiszúrt velünk nőkkel. Számos olyan hormonális kihívás elé állítja a testünket, amikor a súlyunk könnyen a nemkívánt irányba változik. Először a serdülőkori változás, aztán a terhesség. Most meg a menopauza.
És habár nagyon fontos, hogy szeressük a testünket, de „body positivity” ide vagy oda, a túlsúly veszélyezteti az egészségünket. Tartozunk magunknak és a családunknak annyival, hogy igenis odafigyelünk.  Sajnos nekem az egyre szűkülő nadrágjaim voltak a figyelmeztető jelek, hogy bizony eljött a menopauza időszaka. De mi is áll ennek a hátterében? Most ennek jártam utána.

Azok a fránya hormonok

A menopauza során az ösztrogén és a progeszteron szintje jelentősen csökken. Az ösztrogén kulcsszerepet játszik a zsír eloszlásában, és amikor a szintje csökken, a test hajlamosabbá válik a zsír tárolására, különösen a hasi területen. Ez a változás növeli a viszcerális zsír, vagyis a belső szerveket körülvevő zsír mennyiségét, amely jelentősen növeli az egészségügyi kockázatokat, mint például a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

Anyagcsere lassulása a menopauza idején

Az öregedéssel együtt járó természetes folyamat része az anyagcsere lassulása. A menopauza idején ez a folyamat még inkább felgyorsulhat. A csökkent izomtömeg miatt a test kevesebb kalóriát éget el nyugalmi állapotban is, ami súlygyarapodáshoz vezethet, ha a kalóriabevitelt nem csökkentjük megfelelően.

Életmódbeli változások

Sok nő élete a menopauza idején változik meg. Az alvászavarok, a hangulatingadozások és a stressz mind hozzájárulhatnak a rossz étkezési szokásokhoz és a kevesebb mozgáshoz. Az érzelmi evés is gyakrabban fordulhat elő, amikor valaki stresszes vagy depressziós.

Hogyan küzdhetünk a súlygyarapodás ellen?

Tudatos táplálkozás: Kerüljük a feldolgozott ételeket, a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket. Fogyasszunk több rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjét.
Rendszeres testmozgás: Legalább heti 150 perc közepes intenzitású aerob tevékenység, mint például gyaloglás vagy úszás, valamint izomerősítő gyakorlatok.
Stresszkezelés: Meditáció, jóga vagy más relaxációs technikák segíthetnek a stressz kezelésében és az érzelmi evés elkerülésében.
Megfelelő alvás: Az alvásminőség javítása érdekében kerüljük a koffeint és az alkoholt lefekvés előtt, és tartsuk be a rendszeres alvási rutint.

A kulcs a tudatosságban rejlik. Szánni kell időt magadra, meg kell engedned magadnak a minőségi ételeket, és a testmozgást. Eddig mindig másokról gondoskodtál. Most Te jössz a sorban!

❤️ Szeretettel:

Gabi