Japonica Femina

Japonica Femina

A NŐK EGYENSÚLYÁÉRT

A FESZÜLTSÉG ÉS A KELLEMETLEN TÜNETEK ENYHÍTÉSÉRE*
ÁLLANDÓ FESZÜLTSÉG, HANGULATINGADOZÁS, IDEGESSÉG?


A Japonica Femina

 • - olyan japán tradíción alapuló összetevőkből áll, melyek hasznosak a nők szervezete számára
 • - természetes, hormonmentes készítmény
Japonica Femina Megrendelem Goodwill Webshop Zue Online Patika
Japonica Femina

Miben nyújtanak támogatást a Japonica Feminában lévő összetevők?

 • 1. Menopauzás panaszok enyhítésében, az idegrendszer támogatásában - Illatos bazsarózsa-kivonat
 • 2. Mentális egyensúly fenntartásában - Ázsiai ginzeng-kivonat
 • 3. Vérkeringés támogatásában (kognitív funkciók, memória, koncentráció) - Ginkgo biloba-kivonat, Ázsiai ginzeng-kivonat
 • 4. Fizikai teljesítőképesség fenntartásában - Ázsiai ginzeng-kivonat
 • 5. Csontok, ízületek egészségében - Bambusz-kivonat
 • 6. Húgyutak egészségében - Angyalgyökér-kivonat

Ha ránézünk egy japán nőre, mit látunk?
Jellemzően harmóniát, kiegyensúlyozottságot, megnyugvást, békét.
A változókort természetes folyamatként élik meg.
A nyugati világban miért fél mégis tőle a legtöbb nő?

Japonica Femina

Valami megváltozott, nem az vagyok, aki voltam. Sokszor vagyok feszült és ideges, gyakran sírok…

Már 45 év felett megváltozik a női szervezet hormonális egyensúlya. Ilyenkor a hormonszint jelentősen ingadozik, és ez komplex fizikai, lelki és mentális tünetekkel jár, egyénenként eltérő mértékben. Gyakran a premenstruációs szindrómához hasonló tünetekkel jár, viszont ezek a tünetek erősebbek és hosszabb ideig tartanak. Később az ösztrogénszint tovább csökken és a hormonháztartás egyensúlyának felborulása miatt kialakuló tünetek fokozódnak: csökkent energiaszint, alvási nehézségek, állandó szorongás, hangulatingadozás, hőhullámok. Később, 50 év körül bekövetkezik a változókor. A változókort menopauzaként, klimaktérium/klimaxként is említik, bár a változókor a hosszú hormonális átállási folyamatra vonatkozik, a menopauza/klimaktérium/klimax pedig konkrét időtartamhoz kötött. A menopauza/ /klimaktérium/ klimax az utolsó vérzést követő időszakot jelöli, melyet egy éven belül nem követ újabb vérzés. Ezen időszak alatt a petefészek működése csökken, majd teljesen megszűnik.

Japonica Femina Megrendelem Goodwill Webshop Zue Online Patika

A kellemetlen tünetekről részletesen:

ALVÁSZAVAROK, FÁRADTSÁG

 • a menopauza tüneteiről szóló interkontinentális felmérés alapján, 2013-ban az európai nők 73%-a jelentette, hogy alvászavarokkal küzd 2
 • az alvás a regenerálódás ideje testünk számára; ha a pihentető alvás nem valósul meg, az fáradtság és teljesítmény csökkenés formájában jelentkezhet a nap folyamán

2. M. T. Makara-Studzinska et al. Epidemiology of the symtoms of menopause – an intercontinental review. Prz Menopauzalni 2014. 13(3): 203-211.

Japonica Femina

HANGULATINGADOZÁS, INGERLÉKENYSÉG, IDEGESSÉG

 • 45 éves kor felett a nyugtalanság ingerlékenység, idegesség nagyon gyakori jelenség
 • a hangulatingadozás a harmadik leggyakoribb tünet, ami miatt a változókorban lévő nők szakorvoshoz fordulnak3.

3. Genazzani et al. The European Menopause Survey 2005: Women’s Perceptions on the menopause and postmenopausal hormone therapy. Gynecological Endocrinology. 2006 July. 22(7): 369-375.

CSONTTÖMEG VESZTÉS

 • az ösztrogénszint csökkenése és a csontritkulás (oszteoporózis) kialakulása között közvetlen kapcsolat áll fenn
 • a csontritkulást gyakran néma kórnak nevezik, mivel nem jár tünettel, fájdalommentesen fejlődik ki
 • a csontállomány csökkenése rontja a csontok szilárdságát és rugalmasságát, így érzékenyebbé válnak az ütésekkel szemben, törések akár spontán is bekövetkezhetnek

Fontos Tudni: Az alacsony, vékonyabb nőknél nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata, mivel csonttömegük eleve kisebb.

HÚGYÚTI PANASZOK

 • mivel a női hormonok minden szövetre, minden szervre hatással vannak, így csökkenésük, hiányuk kihat a húgyivarmirigyek hámjára is, a hám és a nyálkahártya elvékonyodik
 • az ösztrogénszint csökkenésével a húgyúti szerveknél egyfajta sorvadás jelentkezik, gyengül a húgyúti szervek védekezőképessége, az elvékonyodó hám sérülékenyebbé, különböző húgyúti fertőzésekre fogékonyabbá válik
 • a menopauzát követő időszakban gyakoribbak a húgyúti fertőzések4.

Fontos Tudni: Amennyiben alhasi érzékenységet, gyakori vizelési ingert tapasztal, forduljon szakorvoshoz! Vizeletvizsgálat segítségével kimutatható az esetleges gyulladás.

4. Milsom I., Menopause-related symptoms and their treatment. Obstetrics and Gynaecology. 2005. 9-16.

HŐHULLÁMOK

 • A 2005-ben lezárult Európai Menopauza Felmérés szerint - melyben 4201 nő vett részt – a nők 74%-a a menopauza leggyakoribb tüneteként a hőhullámot említi.1

Fontos Tudni: A hőhullámok megzavarhatják az alvást és megakadályozhatják a szükséges pihenést, amely elengedhetetlen a testi-lelki egyensúly fenntartásához. A hőhullámok és az éjszakai izzadás - az ösztrogén csökkent szintjéhez kapcsolódóan - többszöri éjjeli ébredéshez vezethet, melyet nyugtalanság, idegesség kísér. Az alvás zaklatottsága miatt keletkező alváshiány nappali fáradtság formájában jelentkezhet.

1. Genazzani et al. The European Menopause Survey 2005: Women’s Perceptions on the Menopause and Postmenopausal Hormone Therapy. Gynecological Endocrinology. 2006 July. 22(7): 369-375.

Japonica Femina Megrendelem Goodwill Webshop Zue Online Patika

Távol-keleti gyógynövények
a Japonica Feminában

A Japonica Femina egyedi
gyógynövény-kombináció

 • az illatos bazsarózsa hozzájárul a nők egészségéhez, a menopauzás panaszok enyhítéséhez és az idegrendszer működéséhez.
 • a Ginkgo biloba segíti a korral csökkenő memória és kognitív funkciók megőrzését, valamint támogatja a szellemi teljesítőképességet és hozzájárul a vérkeringés egészséges működéséhez.
 • az ázsiai ginzeng támogatja az egészséges kognitív funkciókat, a koncentrációt és koordinációs képességet, segíti megtartani a mentális egyensúlyt, emellett segíti a normál vérkeringést és növeli a fizikai teljesítőképességet.
 • a bambusz szilikatartalmának köszönhetően hozzájárul a csontok és ízületek egészségéhez.
 • az angyalgyökér hozzájárul az ízületek normál működésének fenntartásához. Hozzájárul a húgyutak egészségéhez.
Japonica Femina

ILLATOS BAZSARÓZSA

HOZZÁJÁRUL A NŐK EGÉSZSÉGÉHEZ

Az illatos bazsarózsát (más néven Paeonia lactiflora) hagyományos gyógynövényként tisztelik a japán kultúrában. A gyógynövények kincse kiállta a próbát, hiszen milliónyi ember évezredek óta használja.
A távol-keleti országokban évszázadokon át a legnépszerűbb növénynek számított. Császárok rajongtak érte, a hétköznapi emberek szintén nagyra becsülték. Európában viszonylag későn került a gyógynövények közé, a XII. században azonban már írtak róla.
A távol-keleti gyógyászatban nem illatos virágját, hanem gyökerét használják. Az illatos bazsarózsa hozzájárul a nők egészségéhez, a menopauzás panaszok enyhítéséhez és az idegrendszer normál működéséhez.
A bazsarózsa hozzájárul a hőhullámok és az éjszakai izzadás enyhítéséhez.5

5. Pénzes, R., Boldizsár I., Béni Sz., Kéry, Á., Alberti Á. Gyógyszerészet 61. 2017. 84-89.

ÁZSIAI GINZENG

NÖVELI A FIZIKAI TELJESÍTŐKÉPESSÉGET

Az ázsiai ginzenget, mint az egyik legrégebben termesztett és alkalmazott gyógynövényt tartják számon, termesztése több száz éve folyik. Japánban, Kínában honos, ahol az élet gyökerének nevezik, a leggyakrabban fogyasztott gyógynövények egyike a világon, az utóbbi évtizedekben nálunk is széles körben használják. Gyógyászatban használt része a kb. 60 cm magas, legalább 4 éves növény gyakran 20 cm hosszúra is megnövő gyökere.
A ginzeng széles felhasználási területét a gyökérben megtalálható szaponinok csoportjába tartozó ginzenozidok biztosítják. A ginszenggyökér a szaponinokon kívül számos tápanyagot, E- és B-vitamint, ásványi anyagokat (mangán, réz, cink) és poliszacharidokat, továbbá szterineket, flavonoidokat, illóolajokat tartalmaz. Az ázsiai ginzeng gyökerét adaptogén tulajdonsága miatt a gyengeség, fáradtság, fizikai és mentális teljesítmény támogatására alkalmazzák.6,7

6. Newall C. A., Anderson L. A. és Phillipson J. D. Herbal Medicines: A Guide for Health-Care Professionals. The Pharmaceutical Press, London. 1996. 138-150.
7. Csupor D. és Szendrei K. Gyógynövénytár. Medicina Könyvkiadó, Budapest. 2012.

Japonica Femina

Japonica Femina

BAMBUSZ

Hozzájárul a csontok,
ízületek egészségéhez

A bambusz, melyet a szerencse növényének tartanak, az egyik legértékesebb növény a világon. Az örökzöld levelű növény már hazánkban is egyre népszerűbb, a bambuszlevél flavonoidjai gátolják az aktív oxigén eredetű szabadgyököket. Szilikatartalmának köszönhetően hozzájárul a csontok és ízületek egészségéhez.

GINKGO BILOBA

SEGÍTI A MEMÓRIA ÉS KOGNITÍV
FUNKCIÓK MEGŐRZÉSÉT

A Ginkgo biloba, magyarul páfrányfenyő, az egyik leghosszabb életű növény, ezer évnél idősebb példányok is ismeretesek. Távol-keleten az élet gyökerének nevezik, és szent faként tisztelik. A japán ginkgo név ezüstbarackot jelent (mely utal a mag megjelenésére), a biloba pedig a kétkaréjú levélre utal. A gingko hatóanyagát a gingko levélből nyerik, mely rendkívül aktív flavonoidokat tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak, és segítenek megkötni a szabad gyököket.
A Gingko biloba a ginzenggyökérrel társítva, egymást erősítve hozzájárul a kognitív funkciók egészséges működéséhez,8 támogatja a csökkenő memória megőrzését.

8. Petkov V. D. et al. Memory effects of standardized extracts of Panax ginseng (G115), Ginkgo biloba (GK 501) and their combination Gincosan (PHL-00701). Bulgarian Academy of Sciences, Sofi a. Planta Med. 1993 Apr. 59(2):106-14.

ANGYALGYÖKÉR

HOZZÁJÁRUL A HÚGYUTAK EGÉSZSÉGÉHEZ

A távol-keleti országokban az angyalgyökeret „női ginzeng”-nek nevezik. Az angyalgyökér kínai megfelelője a Dong Quai, mely a visszatérés állapotát jelenti - sugallja a normális, rendes menstruációs ciklushoz való visszatérést. Ez az üreges szárú növény Japánban és Kínában honos. Mintegy két és fél méter magasra is megnő, fehér virágai fürtökben nőnek. Az angyalgyökér hozzájárul a húgyutak egészségéhez, az ízületek normál működésének fenntartásához.

MIÉRT A JAPONICA FEMINÁT VÁLASSZA?

A Japonica Femina:

 • egyedi gyógynövény-kombináció
 • természetes, hormonmentes
 • hormonkezelés ellenjavallata esetén is alkalmazható (ha trombózis, májbetegség, emlőrák kockázata fennáll)
 • 1 doboz 2 havi adagot biztosít
 • napi 1 kapszula
Japonica Femina Megrendelem Goodwill Webshop Zue Online Patika

Ha a változókor egy természetes
folyamat, a nyugati világban, miért
fél tőle a legtöbb nő?

A japán nők miért élik meg másképpen a változókort?

A nyugati világban a köztudatban hosszú ideig a változókor, mint betegség hordozó időszak jelent meg a nők életében. Ezzel szemben, számos felmérés világít rá arra, hogy a japán nők nem úgy tekintenek a változókorra, mint kórállapotra, hanem természetes folyamatként élik azt meg. A japán nyelvben a változókorra/menopauzára alkalmazott szavak is ezt támasztják alá. A kōnenki szó jelentése összefügg, viszont semmiképp sem azonos a menopauza szó jelentésével. A kōnenki nem kizárólag a nyugati kultúrában használt szűk jelentésre, a menstruáció megszűnésére utal, hanem egy több éves időszakra, mely a női test természetes változását jelzi. Érdekes továbbá, hogy míg a nyugati kultúrában a leggyakoribb változókori tünetként a hőhullámokat említik, a japán nyelvben nincs erre vonatkozóan olyan szó, mely pontos megfelelője lenne a hőhullám szónak.9 Egy felmérés, mely a változókor tüneteit vizsgálja amerikai, kanadai és japán nők esetén, rávilágít erre a nyelvi korlátra. Amikor a felmérés során a japán nőket kérdezik a tünetekkel kapcsolatosan, három különböző szót használnak, hogy körül tudják írni azt ami a nyugati kultúrákban a hőhullámot jelenti. A felmérés rávilágít arra, hogy míg az amerikai és kanadai nők majdnem fele számol be hőhullámokról, a japán nők mindössze 16.8%-ánál jelennek meg hasonló tünetek. Egy másik tanulmány szerint a japán nők inkább a korral járó általános tünetekről beszéltek, amikor a változókori panaszokról kérdezték őket. Olyan általános tüneteket soroltak fel, mint például a fejfájás, váll merevség, ízületi fájdalom.10 Ez is azt bizonyítja, hogy a japán nők által használt kōnenki a változás korát, mint természetes folyamatot élik meg.

9. Lock M., Kaufert P. Menopause, Local Biologies and Cultures of Aging. American Journal of Human Biology. 2001. 13: 494-504.
10. Lock M., Kaufert P., Gilbert P. Cultural Construction of the Menopausal Syndrome: The Japanese Case. Maturitas. 1988. 10:317-332.

Japonica Femina
Japonica Femina Japonica Femina

JAPONICA FEMINA – A JAPÁN
ÉLETÉRZÉS NYOMÁBAN

Mint számos vizsgálat igazolta, a japán nők esetén lényegesen ritkábban jelennek meg a változókor (menopauza) tünetei.9 Kevesebben szenvednek a változókorra jellemző hőhullámok miatt és világszerte náluk a legalacsonyabb a mellrák előfordulási aránya. Továbbá, egy felmérés kimutatta, hogy míg az amerikai nők 53%-a, a japán nők csupán 28%-a szenved valamilyen krónikus betegségben.8 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a japán nők várható átlagos élettartama 87 év, mely a világon a legmagasabbnak számít.11 A férfiak várható élettartama világviszonylatban szintén az élmezőnyben van. Továbbá, a szigetországnak jelenleg közel 66 ezer lakosa 100 év feletti.

8. Petkov V. D. et al. Memory effects of standardized extracts of Panax ginseng (G115), Ginkgo biloba (GK 501) and their combination Gincosan (PHL-00701). Bulgarian Academy of Sciences, Sofi a. Planta Med. 1993 Apr. 59(2):106-14.
9. Lock M., Kaufert P. Menopause, Local Biologies and Cultures of Aging. American Journal of Human Biology. 2001. 13: 494-504.
11. Kurotani K. et al. Quality of Diet and Mortality Among Japanese Men and Women: Japan Public Health Center Based Prospective Study. BMJ. 2016. 352:i1209.

A szemléletváltás, mely boldogabbá tesz – a változókor Wabi-Sabi módra

“Ma már tudom, hogy
az életünk örökké változó,
mint ahogyan a tenger hullámai
sem maradnak ugyanazok.”
Egy gésa emlékiratai,
A. Golden

Amíg a nyugati kultúrában előnybe részesítünk mindent, ami tökéletes, a japán nők a Wabi-sabi életstílust követik. A Wabi-Sabi annak elfogadása, hogy semmi sem tökéletes, minden változik, átalakul. A változást az idő múlása határozza meg, amelyet a nyugati kultúrák egyre inkább elutasítanak: harcolunk minden változás ellen, úgy ahogyan az öregség jelei ellen is. A Wabi-Sabi életstílus megköveteli, hogy elfogadjuk a változást, az átalakulást. Ez éppen ellentétes stresszes és féktelen életünkkel, ami egyébként könnyen fordul a tökéletesség hajhászásába.

Hogyan segít a Wabi-Sabi úgy tekinteni a változókorra, mint természetes életszakaszra?

Egy kis Wabi-Sabit csempészni az életünkbe nem is olyan nehéz. Amikor a változókor első jeleit észleljük, változtassuk meg a perspektívánkat és lássuk meg benne a lehetőséget. Tekintsünk úgy a változókorra, mint természetes biológiai folyamatra, mely nagyobb odafigyelésre és törődésre késztet bennünket. Persze a mai rohanó világban nem könnyű fenntartani ezt, de egy kis erőfeszítéssel igenis lehetséges.

A Wabi-Sabi a művészetben is: amikor a tárgyak új életet kapnak és még szebbek, értékesebbek lesznek

A Wabi-Sabi tárgyak készítésének technikáját Kintsuginak nevezik a japán kultúrában, amely „arany illesztésnek” fordítható. A törött tárgyakat arany vagy ezüst porral kevert lakkal ragasztják meg, így az adott darab új életet kap, de magán viseli történetét. Amíg mi hajlamosak vagyunk kidobni a törött tányért vagy tálat, a japánok még kívánatosabbnak látják szépen összeillesztve.

A változókor Wabi-Sabi módra

Mindegy, hogy hány éves egy japán nő, ha ránézünk, harmóniát, kiegyensúlyozottságot látunk. Miért nem mutatkoznak meg az öregedés jelei? A japán nők egyensúlyban vannak. Nem akarnak tökéletes szelfit készíteni, és túl sok sminket használni, nem akarnak semmit eltakarni. A változókor elkerülhetetlen, viszont mi is fel tudunk készülni rá. Bár változást eredményez, fogadjuk úgy, hogy ez lehetőség is egyben.

A Wabi-Sabi a mi választásunk, és mindenhol jelen van. Csak rajtunk múlik, hogyan építjük be mindennapjainkba. Legyünk hálásak azért, amit eddig elértünk, és a japán nőkhöz hasonlóan, foglalkozzunk magunkkal, tegyünk meg mindent a harmónia eléréséért!

Japonica Femina Megrendelem Goodwill Webshop Zue Online Patika

Mi a japán nők hosszú és egészséges életének titka?

A válasz a japán nők életvitelében és életfilozófiájában keresendő. A japán ikigai szó azt az életfilozófiát tükrözi, melynek alapja az életben lévő célok megtalálása. Az ikigai szó a japán iki (生 き) szóból, (jelentése élet) és a gai (甲 斐) szóból (jelentése érték) tevődik össze. Az ikigai fogalom az élet örömeit és szeretetét foglalja magában. A kiegyensúlyozott és hosszú élethez ezek összehangolt együttműködése szükséges, mindez a japánok életfilozófiájának egyik alappillére. A japán kultúra szerint minden embernek megvan a saját ikigaija, melyre akkor találhat rá, ha mélyen és hosszasan önmagába tekint. A japán életfilozófia fontos részét képező ép lélek elérésében a közösségi szellemnek, a családi és társadalmi összetartásnak, kohéziónak is kiemelkedő jelentősége van. Ez biztosítja a szigetország lakóinak azt a biztonságérzetet, miszerint nem kell aggódniuk a magány miatt, hiszen az erős szociális kötelékek hosszú időn át fennmaradnak.
A japánok különösen figyelnek arra, hogy hogyan élnek, hogyan táplálkoznak. Egy fontos japán kifejezés is erre utal a hara hachi bu, vagyis a „ne addig egyél, amíg teljesen jóllaktál” elve. A rendszeres testmozgás a japánok számára ugyancsak lényeges. Ennek értelmében, ha csak tehetik, a gyalogos közlekedést választják (pl. munkába járás során), ha csupán pár emeletről van szó, azt lift helyett lépcsőzve teszik meg, rendszeresen kertészkednek és végeznek ház körüli teendőket.
A kiegyensúlyozott és hosszú élethez a test és a lélek összehangolt együttműködése szükséges, mindez a japánok életfilozófiájának egyik alappillére. A japánok életmódja (táplálkozás, mozgás, szociális kapcsolatok) példa lehet számunkra, mert mindannyiunk célja a testi és a lelki frissesség és egészség hosszú távú megőrzése.

Hanami, a japán tavaszköszöntő hagyomány

A japán kultúra a mai napig őrzi a hanami (virágnézés) a virágba boruló cseresznyefákban való gyönyörködés hagyományát. A cseresznyefa virágzása jelzi a tavasz beköszöntét; március végétől május elejéig hullámzik végig Japánon. Ez az időszak nagyon rövid - a teljes virágbaborulás (mankai) és az első virágfakadás (kaika) között általában egy hét van. Ilyenkor a kertek hatalmas színpompával rózsaszínbe és fehérbe borulnak. A szigetországban már több mint ezer éve tart ez a varázslatos ünnep. Japán lakóinak sokkal többet jelent, mint egy egyszerű természeti jelenség.
A hanami piknikezéshez hasonló, lényeges közösségi esemény, melyet a családdal, barátokkal együtt ünnepelnek. Az emberek rendszerint órákkal vagy akár napokkal előre letelepednek a parkokban, hogy a legjobb helyeket elfoglalhassák. A cseresznyefákban való gyönyörködést nappal (japánul: hanami) és éjszaka (japánul: jozakura) is űzhetik, hiszen amint leszállt az este, papírlámpásokkal bevilágítják a ligeteket és folytatódhat a gyönyörködés.
A cseresznyefa a szigetország egyik meghatározó nemzeti jelképe. A japánok által sakurának nevezett különleges fa tiszavirág élete egyszerre a lét szépségét és annak mulandóságát jelképezi.

HAIKU, A JAPÁN VERSEK VARÁZSA

A haiku a japán költészet egyik jellegzetes versformája, mely tematikájában szorosan a természethez kötődik. A japánokról köztudott, hogy szoros kapcsolatot ápolnak a természettel. Ez a kapocs és mély tisztelet a költészetben is megmutatkozik. A haiku egyik leggyakoribb motívuma a természet nagyobb vagy akár egészen apró szépségei keltette váratlan benyomás.

Mikor virágos minden út
S fehérek a cseresznyefák,
Minden, mi volt eszembe jut.
Matsuo Bashó:
Emlékezés (haiku)

Egy másik példa, mely már
a magyar költészetből való:

Legyen erőd lent
hagyni, amit nincs erőd
följebb emelni.
(Fodor Ákos)

Japonica Femina

A test és a lélek szinergiában,
összhangban kell, hogy legyen egymással,
nem létezik az egyik a másik nélkül.
Hatással vannak egymásra.

Ikigai, a japán életfilozófia

Ikigai - A hosszú élet japán titka című könyv szerzői, Hector Garcia és Francesco Miralles arra keresték a választ, hogy mi lehet a valódi boldogság kulcsa. A kérdés megfejtésének érdekében egészen Okinava szigetéig utaztak. Mint az közismert, Okinaván az átlagéletkor igen magas, a 100 évesnél idősebb emberek látványán senki sem lepődik meg. Miután több száz interjút készítettek Okinaván a helyiekkel, a szerzők úgy érezték, megtalálták a választ a kérdésre. Senki sem fog meglepődni, ha azt mondjuk, hogy az ikigai - élet értelme, viszont ezt a kifejezést egy kicsit más értelemben is használják Okinaván: a dolog, amiért reggel érdemes felkelni az ágyból. A japánok úgy vélik, minden ember meg kell, hogy találja az ikigáiját, vagyis létezésének okát. Az ikigai az egyik titka az Okinava-sziget lakóinak, akik a világ leghosszabb életű emberei közé tartoznak.
A könyv megírásához a szerzők az Okinava északi részén található Ogimi településig utaztak, ahol megfigyelték az ott lakók étkezési szokásait, kapcsolataikat egymással és próbálták kideríteni, hogyan találták meg a hosszú életű japánok az élet értelmét, hogyan élnek elégedettséggel, boldogsággal és értelemmel megtöltő életet. Az ikigai szerint fontos a családdal, barátokkal töltött idő, a természethez való kötődés. Különös jelentőségű az étkezéshez való hozzáállás, a mértékkel étkezés elve, a fizikai aktivitás fenntartása. A mindennapi célok és feladatok fenntartásához segít a hit (szinte mindegy, hogy miben) és a mentális elfoglaltság egyaránt.

Japonica Femina

Japonica Femina

A NŐK EGYENSÚLYÁÉRT
A FESZŰLTSÉG ÉS A KELLEMETLEN TÜNETEK ENYHÍTÉSÉRE*

Étrend-kiegészítő 60 kapszula

Japonica Femina Megrendelem Goodwill Webshop Zue Online Patika

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A készítmény alkalmazása véralvadást csökkentő vagy trombocita-aggregációt gátló gyógyszert szedők számára nem javasolt.

*Az ázsiai ginzeng támogatja az egészséges kognitív funkciókat, a koncentrációt és koordinációs képességet, segíti megtartani a mentális egyensúlyt, emellett segíti a normál vérkeringést és növeli a fizikai teljesítőképességet. Az angyalgyökér hozzájárul az ízületek normál működésének fenntartásához. Hozzájárul a húgyutak egészségéhez. A bambusz, szilikatartalmának köszönhetően hozzájárul a csontok és ízületek egészségéhez